Gunde Svan twar

Du har kanske läst om Gunde Svan som drabbades av twar under andra halvan av 2011. Skidkungen fick tack nej till sitt deltagande i Mästarnas Mästare i SVT i september på hösten 2011.

Han hade då känt sig totalt orkeslös under flera månader. Den totala orkeslösheten gjorde honom oförmögen att leva ett för honom normalt liv, som många andra drabbades han av rädsla inför en svårfångad sjukdomsdiagnos. Att leva lång tid i ovisshet om sin sjukdom är förstås påfrestande.

Gunde har sagt att han själv tror att han var mer mottaglig för sjukdomen då han hade tränat hårt inför sitt deltagande i Mästarnas Mästare.

Gunde: ”Jag började tvivla på att jag skulle bli frisk” 2020 i expressen.

Lång tid innan rätt diagnos

Under utredningen av sina problem har Gunde berättat hur han skickades runt bland olika experter och hur han har upplevt att många läkare saknar kunskap om twar.

Efter att ha fått diagnosen twar och fått en korrekt behandling tillfrisknade han igen och med sina erfarenheter av sjukdomen har han själv sagt att han vill hjälpa andra i samma situation genom att driva frågan om twar. Under sin sjukdom har han kommit i kontakt med hundratals andra människor i samma situation som han själv.

Han vill sätta ljuset på twar och väcka uppmärksamhet om sjukdomen bland allmänheten och läkarkåren.  Kanske kommer han i engagera sig genom att stödja någon form av forskningsprojekt har han sagt. Han hoppas att det kan leda till bättre och effektivare behandling av patienter som har drabbats av twar.

Gunde Svan – twar kan smitta

Efter att han själv fått sjukdomen kom ett nästa bakslag. Både hans dotter Julia och hans fru Marie insjuknade i twar. Julia som själv tränar mycket och är en stor skidtalang fick hela sin träningssäsong förstörd och tvingats vara borta från sin träning under flera månader under sin behandling av sjukdomen.

Liksom Gunde fick både Julia och hans frus twar infektion behandlas med antibiotika.

[Efter sjukdomen – Gunde Svan oroar sig för dottern Julia: ”Hon orkar inte som tidigare”]

Andra kända idrottspersonligheter som har drabbats av twar i sin karriär har varit skidskytten Alexander Os och sprintstjärnan Hanna Falk. Hanna skrev på sin blogg.

”Det har varit en tuff och kämpig tid och kommer fortsatt att bli. Trots detta är det skönt att ha fått reda på varför jag varit sjuk, energilös och inte kunnat prestera i skidspåret”.

Ett citat som nog stämmer in på många som själva har drabbats av den elaka twar bakterien.

Att så många idrottsprofiler drabbas av twar samtidigt är mycket ovanligt, frågan är om det någonsin tidigare har hänt.

Julia Svan drabbad igen, Gunde gråter öppet

Under sin intervju med Malou von Sivers börjar Gunde gråta när han berättar om sin dotters kamp mot twar. Mer här:

Gunde är nu tillbaks i ”Fångarna på fortet” men han märker fortfarande av sina sviter efter sin twar-sjukdom.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *