Twar-behandling

Twar-behandling sker normalt genom att du får antibiotika. Här läser du för att få en överblick hur du kan behandlas när du har drabbats av den twar infektion. Du får en klara bild över vilka alternativ för twar-behandling som finns och vad du ska tänka på. Du slipper att funder över hur en behandling går till. Du slipper att oroa dig för att din läkare behandlar dig för lång eller för kort tid.

Du kan ha fått problem. Har du drabbats av en kronisk twar infektion så finns det idag ingen standard twar-behandling. Du kan allstå inte i förväg veta hur lång din behandling kommer att behöva vara. Det finns ingen allmänt vedertagen behandling som du kan få. Apoteksgården Vårdcentrum är speciallister på att behandla twar infektioner. De säger att din twar-behandling kan behöva pågå mellan 6 veckor och ända upp till ett år.

Det här är viktigt. Det är bara när du har drabbats av en kronisk twar infektion som du behöver behandlas. Oftast så klarar din kropp själv att ta hand om och läka ut en twar infektion. När du har drabbats av en kronisk konstaterad twar infektion så ska du normalt behandlas med antibiotika.

Viktigt innan du behandlas mot twar

Innan du behandlas mot twar är det viktigt att fast ställa att du verkligen har drabbats av en kronisk infektion. Det finns många andra sjukdomar som kan ge dig liknande symtom som twar. För att fastställa att du har twar lämnar du normalt ett blodprov. Ditt blodprov används för att undersöka om du har utvecklat antikroppar mot twar bakterien. Du lämnar även ett skrap prov från ditt svalg. Skrapprovet används för att påviska eventuella twar bakterier som du drabbats av. I vissa fall så gör din läkare också en undersökning av din lungfunktion.

Twar-behandling av din infektion med antibiotika

Du kan behöva behandlas med stark antibiotika. När du drabbats av en konstaterad kronisk twar infektion behandlas du oftast med antibiotika. Twar är en bakterieinfektion i dina luftvägar. Den orsakas av bakterien Chlamydophila pneumoniae. För att din läkare ska kunna oskadliggöra dessa bakterier använder han eller hon företrädelsevis makrolider. Makrolider är en typ av antibiotika som är en typ av antibiotika som fungerar särskilt väl mot olika typer av grampositiva bakterier. Då twar är en bakterieinfektion så lämpar sig makrolider bra.

Du kan få olika sorter. En vanlig typ av makrolider som används för att behandla din infektion är Azithromycin. En annan typ är Doxyferm.

3 antibiotika märken som du kan få för twar-behandling

Vanligaste typer av antibiotika som du kan få utskrivet av din läkare för behandling av din twar infektion är:

  • Azithromycin Sandoz
  • Azithromycin Mylan
  • Azithromycin STADA

Hos Apoteksgården Vårdcentrum kan du läsa om behandling av Chlamydia pneumoniae/TWAR med antibiotika.

Din twar infektion kan återkomma

Du kan drabbas igen och igen. Apotekargården vårdcentrum säger att det är inte är helt ovanligt att du drabbas av återfall. Apotekargården är experter på twar. Trots att du behandlas under relativt långtid med antibiotika kan du få tillbaks din infektion efter 2 månader till ett år. Din twar infektion kommer allstå tillbaks igen efter att du slutat att ta dina antibiotika tabletter. Det gäller givetvis inte alla. Du kan mycket väl helt bli av med din lömska infektion med denna typ av twar-behandling.

Risken för att du drabbas av återfall efter en twar-behandling kan vara mellan 10 till 20 procent (ref Dr Gunnar Sandberg).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *